Stichting Adinkra

De stichting Adinkra ondersteunt sinds 2004 de klinieken in het Akatsi District (zo’n 100.000 inwoners) in Ghana door medische apparatuur als instrumenten en bedden te leveren, en de watervoorziening bij de klinieken te verbeteren. Er zijn inmiddels drie containers vol met hulpgoederen aan de klinieken in het district geleverd in 2005, 2007 en 2012. Dankzij de stichting Adinkra is de kliniek van het stadje Akatsi opgewaardeerd naar een ziekenhuis. Er worden hier elke maand 3,000 mensen geholpen! In november 2012 is het Akatsi District Hospital uitgebreid met een kraamafdeling die door de stichting is gebouwd en compleet is ingericht. Ook is een ambulance met twee couveuses aan het ziekenhuis geschonken.

Bij een bezoek aan Ghana in juli 2013 troffen we een volle kraamkliniek aan. Alle afdelingen zijn bezet, en de kliniek draait vol continu. Er worden maandelijks ruim 100 bevallingen begeleid; van april tot juni 2013 werden veertig keizersnedes uitgevoerd; en regelmatig worden de couveuses gebruikt voor prematuur geboren baby’s. Ook de ambulance wordt vaak ingezet voor ziekenvervoer in de regio. Een geweldig resultaat!

Naast de gezondheidszorg geeft de stichting Adinkra ook ondersteuning aan scholen en de gemeenschappen in Akatsi en omgeving, door onder meer speelgoed en kleding te doneren.

In 2017 is Evi,  een meisje uit Milheeze met Hans en Toinet van Schijndel mee geweest naar Ghana. Het is haar toen zo goed bevallen dat ze heeft besloten om terug te gaan naar Akatsi. Ze is bezig met haar opleiding in de kinderopvang, niveau 4.  In samenwerking met haar school het ROC mag ze een stage doen op de school die wij  gebouwd hebben. Vorig jaar heeft ze daar ook al op de school ervaren dat het onderwijs anders is dan wij hier gewend zijn. Evi krijgt nu opdrachten mee om een en ander te onderzoeken, ze hoopt er een en ander te leren maar zeker ook kennis over te brengen. Ze heeft bv enkele gym shirts, geschonken door Sportpoint Gemert, ze zal deze aan de school geven zodat de kindjes waarvan de ouders geen gymkleding kunnen meegeven toch mee mogen doen met de gymles. We zijn heel erg benieuwd hoe het haar zal bevallen, zonder ons en met een duidelijke taak en doel. Evi gaat deze vrijwillige stage ook nog eens in haar vakantie doen.  Als de school in Akatsi vakantie heeft, in augustus zal Evi vooral in ons ziekenhuis zijn, daar heeft ze ook al een en ander meegemaakt en geholpen.

Wij wensen Evi een hele goede stage in Akatsi en een hele fijne tijd. Op Gemert Mert zal Evi ook aanwezig zijn en kunt U persoonlijk in gesprek gaan.

 

Foto: Evi aan het werk op de kraamafdeling in Akatsi

 

 

Stichting Adinkra

 

Copyright © 2016. All Rights Reserved.